reklama

  • 50 g másla
    rozpuštěného, plus extra na vymazání formy
  • 500 g zralých máslových hrušek
    oloupaných, zbavených jádřinců a nahrubo nakrájených
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce likéru Poire William
    (volitelné)
  • 75 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 75 g krupicového cukru
  • 2 vejce
    rozšlehaná
  • 2 lžíce meruňkového džemu
    na glazuru
  • moučkový cukr
    na posypání
  • crème fraîche
    k podávání

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal191
  • tuky10g
  • nasycené5g
  • sacharidy22g
  • cukry13g
  • vláknina2g
  • proteín4g
  • sůl0.55g
    s nízkým obsahem

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180°C, nebo na 160°C na horkovzduch. Dortovou formu o průměru 20 cm s odnímatelným dnem vyložte pečicím papírem a potřete máslem.

  • krok 2

    Připravené hrušky dejte do mísy a zakápněte citronovou šťávou a likérem, aby nezhnědly. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte špetku soli a krupicový cukr. Poté přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte hrušky i s jejich šťávou. Pokud používáte velmi zralé hrušky, směs může být trochu řidší, takže přidejte další 1-2 lžíce mouky podle potřeby

  • krok 3

    Těsto nalijte do formy a vložte do rozehřáté trouby. Pečte asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Pak koláč položte na mřížku a nechte mírně vychladnout. Teprve pak ho vyjměte z formy a opatrně odstraňte pečicí papír.

  • krok 4

    Na glazuru rozpusťte meruňkový džem s 1 lžící vody a přeceďte přes síto, abyste odstranili hrudky. Koláč potřete glazurou, posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé s crème fraîche.

reklama
reklama
reklama
reklama