Hruškový koláč Anjou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Plus chlazení
- Velmi snadné
- Porce 6
- 50 g máslarozpuštěného, plus extra na vymazání formy
- 500 g zralých máslových hrušekoloupaných, zbavených jádřinců a nahrubo nakrájených
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce likéru Poire William(volitelné)
- 75 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
- 75 g krupicového cukru
- 2 vejcerozšlehaná
- 2 lžíce meruňkového džemuna glazuru
- moučkový cukrna posypání
- crème fraîchek podávání
- kcal191
- tuky10g
- nasycené5g
- sacharidy22g
- cukry13g
- vláknina2g
- proteín4g
- sůl0.55gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180°C, nebo na 160°C na horkovzduch. Dortovou formu o průměru 20 cm s odnímatelným dnem vyložte pečicím papírem a potřete máslem.
krok 2
Připravené hrušky dejte do mísy a zakápněte citronovou šťávou a likérem, aby nezhnědly. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte špetku soli a krupicový cukr. Poté přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte hrušky i s jejich šťávou. Pokud používáte velmi zralé hrušky, směs může být trochu řidší, takže přidejte další 1-2 lžíce mouky podle potřeby
krok 3
Těsto nalijte do formy a vložte do rozehřáté trouby. Pečte asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Pak koláč položte na mřížku a nechte mírně vychladnout. Teprve pak ho vyjměte z formy a opatrně odstraňte pečicí papír.
krok 4
Na glazuru rozpusťte meruňkový džem s 1 lžící vody a přeceďte přes síto, abyste odstranili hrudky. Koláč potřete glazurou, posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé s crème fraîche.