reklama

Suroviny

  • 50 g másla, rozpuštěného, plus extra na vymazání formy
  • 500 g zralých máslových hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nahrubo nakrájených
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce likéru Poire William (volitelné)
  • 75 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 75 g krupicového cukru
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 2 lžíce meruňkového džemu, na glazuru
  • moučkový cukr, na posypání
  • crème fraîche, k podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Předehřejte troubu na 180°C, nebo na 160°C na horkovzduch. Dortovou formu o průměru 20 cm s odnímatelným dnem vyložte pečicím papírem a potřete máslem.

  • KROK 2

    Připravené hrušky dejte do mísy a zakápněte citronovou šťávou a likérem, aby nezhnědly. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy, přidejte špetku soli a krupicový cukr. Poté přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte hrušky i s jejich šťávou. Pokud používáte velmi zralé hrušky, směs může být trochu řidší, takže přidejte další 1-2 lžíce mouky podle potřeby

  • KROK 3

    Těsto nalijte do formy a vložte do rozehřáté trouby. Pečte asi 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Pak koláč položte na mřížku a nechte mírně vychladnout. Teprve pak ho vyjměte z formy a opatrně odstraňte pečicí papír.

  • KROK 4

    Na glazuru rozpusťte meruňkový džem s 1 lžící vody a přeceďte přes síto, abyste odstranili hrudky. Koláč potřete glazurou, posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplé s crème fraîche.

reklama
reklama
reklama
reklama