reklama

  • 2 jablka
  • 40 g másla
    plus extra na vymazání
  • 140 g hnědého cukru
  • 2 vejce z volného chovu
    oddělené žloutky od bílků
  • ¼ lžička vanilkového extraktu

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal302
  • tuky12.7g
  • nasycené6.8g
  • sacharidy45.8g
  • proteín4.1g
  • sůl0.12g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Jablka oloupejte, rozrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Nakrájejte na přibližně 2cm kousky a vsypte do pánve. Přidejte máslo a 20 g cukru. Pomalu duste asi 10-15 minut, dokud jablka nezměknou. Občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánve. Pak pánev stáhněte z ohně a jablkovou směs nechte 5 minut vychladnout.

  • krok 2

    Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevného sněhu (poznáte, že je dostatečně hustý, když můžete otočit misku vzhůru nohama a sníh nevypadne). Postupně zašlehejte zbylý cukr, aby vznikl hustý, lesklý sníh. Nakonec do něj zašlehejte vanilkový extrakt.

  • krok 3

    Žloutky důkladně vmíchejte do jablečné směsi a rozdělte ji do 4 vymazaných 100ml zapékacích mističek. Na každou z nich naneste bohatou "čepici" z bílkového sněhu a mističky přeneste na plech. Pečte 10-15 minut, nebo dokud není sněhová pusinka správně ztuhlá a zabarvená lehce dozlatova. Podávejte ještě horké.

reklama
reklama
reklama
reklama