
Jablka pod sněhem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
- 2 jablka
- 40 g máslaplus extra na vymazání
- 140 g hnědého cukru
- 2 vejce z volného chovuoddělené žloutky od bílků
- ¼ lžička vanilkového extraktu
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal302
- tuky12.7g
- nasycené6.8g
- sacharidy45.8g
- proteín4.1g
- sůl0.12g
Postup přípravy
krok 1
Rozehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Jablka oloupejte, rozrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Nakrájejte na přibližně 2cm kousky a vsypte do pánve. Přidejte máslo a 20 g cukru. Pomalu duste asi 10-15 minut, dokud jablka nezměknou. Občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánve. Pak pánev stáhněte z ohně a jablkovou směs nechte 5 minut vychladnout.
krok 2
Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevného sněhu (poznáte, že je dostatečně hustý, když můžete otočit misku vzhůru nohama a sníh nevypadne). Postupně zašlehejte zbylý cukr, aby vznikl hustý, lesklý sníh. Nakonec do něj zašlehejte vanilkový extrakt.
krok 3
Žloutky důkladně vmíchejte do jablečné směsi a rozdělte ji do 4 vymazaných 100ml zapékacích mističek. Na každou z nich naneste bohatou "čepici" z bílkového sněhu a mističky přeneste na plech. Pečte 10-15 minut, nebo dokud není sněhová pusinka správně ztuhlá a zabarvená lehce dozlatova. Podávejte ještě horké.