reklama

  • 500 g bílé chlebové mouky
    plus extra na poprášení
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička slunečnicového oleje
    plus extra na pracovní plochu a misku

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal246
  • tuky2g
    s nízkým obsahem
  • nasycené0g
    s nízkým obsahem
  • sacharidy48g
  • cukry1g
  • vláknina2g
  • proteín8g
  • sůl1.2g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Nasypte mouku, droždí, cukr, sůl a olej do mísy. Přidejte 325 ml teplé vody a míchejte (lžící nebo rukou), dokud nevznikne hrubé těsto. Ujistěte se, že je veškerá mouka zapracovaná. Zakryjte a nechte 10 minut odpočívat.

  • krok 2

    Lehce potřete pracovní plochu olejem a přemístěte na ni těsto. Hněťte těsto alespoň 10 minut, dokud nebude tužší a pružné – pokud máte kuchyňský robot, můžete to udělat s hnětacím hákem po dobu 5 minut. Hotové těsto vytvarujte do koule a vložte do čisté, olejem vymazané mísy. Nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  • krok 3

    Přemístěte těsto na lehce pomoučenou plochu a vytvarujte do dlouhého válečku. Ten rozdělte na polovinu a pak každou polovinu na čtyři kusy, abyste měli osm stejně velkých porcí. Každý kus vytvarujte do pevné bulky a položte na moukou poprášený plech, přičemž mezi nimi nechte místo na kynutí. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 40 minut až 1 hodinu, nebo dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.

  • krok 4

    Předehřejte troubu na 230 °C (nebo na 210 °C s horkovzduchem). Když je těsto připraveno, posypte každou bulku trochou mouky. (Pokud chcete, můžete housky potřít mlékem nebo rozšlehaným vejcem a posypat semínky.) Pečte 25–30 minut, dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

reklama
reklama
reklama
reklama