
Jednoduché housky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 8
- 500 g bílé chlebové moukyplus extra na poprášení
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 lžička slunečnicového olejeplus extra na pracovní plochu a misku
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal246
- tuky2gs nízkým obsahem
- nasycené0gs nízkým obsahem
- sacharidy48g
- cukry1g
- vláknina2g
- proteín8g
- sůl1.2g
Postup přípravy
krok 1
Nasypte mouku, droždí, cukr, sůl a olej do mísy. Přidejte 325 ml teplé vody a míchejte (lžící nebo rukou), dokud nevznikne hrubé těsto. Ujistěte se, že je veškerá mouka zapracovaná. Zakryjte a nechte 10 minut odpočívat.
krok 2
Lehce potřete pracovní plochu olejem a přemístěte na ni těsto. Hněťte těsto alespoň 10 minut, dokud nebude tužší a pružné – pokud máte kuchyňský robot, můžete to udělat s hnětacím hákem po dobu 5 minut. Hotové těsto vytvarujte do koule a vložte do čisté, olejem vymazané mísy. Nechte kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
krok 3
Přemístěte těsto na lehce pomoučenou plochu a vytvarujte do dlouhého válečku. Ten rozdělte na polovinu a pak každou polovinu na čtyři kusy, abyste měli osm stejně velkých porcí. Každý kus vytvarujte do pevné bulky a položte na moukou poprášený plech, přičemž mezi nimi nechte místo na kynutí. Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 40 minut až 1 hodinu, nebo dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem.
krok 4
Předehřejte troubu na 230 °C (nebo na 210 °C s horkovzduchem). Když je těsto připraveno, posypte každou bulku trochou mouky. (Pokud chcete, můžete housky potřít mlékem nebo rozšlehaným vejcem a posypat semínky.) Pečte 25–30 minut, dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.