
Krémový losos s česnekem, citronem a špenátem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 2
- 2 sladké brambory (batáty)
- 1 lžíce olivového olejenebo řepkového
- 2 filety z lososabez kůže
- 2 stroužky česnekunakrájené na tenké plátky
- 170 g baby špenátu
- 1 citronnastrouhaná kůra a šťáva z poloviny, polovina nakrájená na tenké plátky
- 75 g mascarpone
- 5 lžic mléka
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal721
- tuky44g
- nasycené16g
- sacharidy34g
- cukry19g
- vláknina7g
- proteín43g
- sůl0.5g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Neoloupané batáty několikrát propíchněte a dejte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 5 minut, dokud nezměknou (nebo upečte v troubě 35-40 minut). Udržujte je teplé, dokud nebudete připraveni k podávání.
krok 2
Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a zlehka na něm opečte lososa z obou stran – v této fázi se nemusíte obávat, že bude úplně propečený. Přeneste lososa na talíř, pánev vytřete, nalijte na ni zbývající olej a zahřejte. Česnek na něm smažte 30 sekund, aniž by zhnědl, poté přidejte špenát, citronovou kůru a šťávu a podle potřeby dochuťte. Vmíchejte mascarpone a 2 lžíce mléka a povařte, dokud špenát nezvadne.
krok 3
Špenátovou směs přelijte do žáruvzdorné nádoby a navrch položte plátky citronu a filety z lososa. Pečte 5-8 minut, dokud losos nebude propečený.
krok 4
Mezitím vydlabejte dužinu sladkých brambor ze slupky a rozmačkejte se zbylým mlékem a trochou koření. Lososa podávejte s krémovým špenátem a pyré ze sladkých brambor.