reklama

  • 2 sladké brambory (batáty)
  • 1 lžíce olivového oleje
    nebo řepkového
  • 2 filety z lososa
    bez kůže
  • 2 stroužky česneku
    nakrájené na tenké plátky
  • 170 g baby špenátu
  • 1 citron
    nastrouhaná kůra a šťáva z poloviny, polovina nakrájená na tenké plátky
  • 75 g mascarpone
  • 5 lžic mléka

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal721
  • tuky44g
  • nasycené16g
  • sacharidy34g
  • cukry19g
  • vláknina7g
  • proteín43g
  • sůl0.5g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 200 °C nebo na 180 °C na horkovzduch. Neoloupané batáty několikrát propíchněte a dejte do mikrovlnné trouby na vysoký výkon na 5 minut, dokud nezměknou (nebo upečte v troubě 35-40 minut). Udržujte je teplé, dokud nebudete připraveni k podávání.

  • krok 2

    Na pánvi rozehřejte polovinu oleje a zlehka na něm opečte lososa z obou stran – v této fázi se nemusíte obávat, že bude úplně propečený. Přeneste lososa na talíř, pánev vytřete, nalijte na ni zbývající olej a zahřejte. Česnek na něm smažte 30 sekund, aniž by zhnědl, poté přidejte špenát, citronovou kůru a šťávu a podle potřeby dochuťte. Vmíchejte mascarpone a 2 lžíce mléka a povařte, dokud špenát nezvadne.

  • krok 3

    Špenátovou směs přelijte do žáruvzdorné nádoby a navrch položte plátky citronu a filety z lososa. Pečte 5-8 minut, dokud losos nebude propečený.

  • krok 4

    Mezitím vydlabejte dužinu sladkých brambor ze slupky a rozmačkejte se zbylým mlékem a trochou koření. Lososa podávejte s krémovým špenátem a pyré ze sladkých brambor.

reklama
reklama
reklama
reklama