
Kroketky se šunkou a medvědím česnekem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus 1 hodina 30 minut chlazení
- Snadné
- Porce 6
- 150 g listů medvědího česneku
- 350 g plnotučného mléka
- 45 g olivového olejenebo másla, plus extra na plech a tvarování
- 65 g hladké mouky
- 35 g manchego (nebo jiného ovčího sýranastrouhaného
- 80 g sušené šunkynasekané
- 1 vejce
- 75 g panko strouhanky
- 1 l rostlinného oleje
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal253
- tuky14g
- nasycené5g
- sacharidy21g
- cukry3g
- vláknina1g
- proteín10g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Listy medvědího česneku dobře opláchněte v cedníku, poté přelijte vroucí vodou z konvice, dokud nezvadnou. Ihned opláchněte pod studenou vodou, vymačkejte přebytečnou vodu a jemně nasekejte.
krok 2
Zahřejte mléko v hrnci na nízkou teplotu, dokud se z něj nezačne mírně kouřit. V druhém hrnci rozehřejte olej nebo máslo, vmíchejte mouku a míchejte několik minut, dokud nezačne mírně hnědnout. Postupně přilévejte teplé mléko, dokud nezískáte hustou, hedvábnou omáčku. Nechte probublávat 1-2 minuty a míchejte, aby se mouka dobře provařila. Osolte.
krok 3
Přidejte nastrouhaný sýr, šunku a medvědí česnek do hrnce k bešamelu a promíchejte. Vylijte na lehce vymazaný plech nebo talíř, rozetřete, přikryjte a vychlaďte alespoň 1 hodinu. V lednici vydrží až 24 hodin.
krok 4
Lehce si potřete ruce olejem a ze směsi vytvarujte 18-20 stejně velkých kuliček. Rozložte je na plech na pečení a zmrazte na 30 minut, aby se zpevnily.
krok 5
Vejce rozšlehejte v mělké nádobě s trochou soli. Do druhé nádoby nasypte panko strouhanku. Každou kroketku ponořte do vejce a poté obalte ve strouhance. V tomto bodě lze syrové kroketky zmrazit až na tři měsíce. Nalijte olej do velkého hlubokého hrnce, aby byl naplněn maximálně do třetiny, a zahřejte na 170°C, nebo dokud kostka chleba nezezlátne za 30 sekund. Kroketky smažte po dávkách 2-3 minuty, dokud nejsou zlatavě hnědé. Hotové kroketky vyjměte na kuchyňský papír pomocí děrované lžíce a nechte okapat. Podávejte teplé se sklenkou sherry.