
Květákovo - brokolicová polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- máslo
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibulenajemno nakrájená
- 2 stroužky česnekunakrájené
- 1 květák
- 1 brokolice
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 krajíčky kváskového chlebu
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal430
- tuky16.9g
- nasycené3.5g
- sacharidy38.8g
- cukry12.8g
- vláknina12.5g
- proteín24.4g
- sůl2.9g
Postup přípravy
krok 1
Na velké pánvi rozehřejte kousek másla a 1 lžíci olivového oleje. Osmahněte na ní 1 cibuli s trochou soli po dobu 10 minut, do změknutí. Přidejte česnek a vařte další minutu, poté přidejte nakrájené košťály, růžičky a jemné listy květáku spolu se stonkem a růžičkami brokolice. Smažte několik minut, promíchejte v másle a oleji, poté zalijte 1,5 litrem zeleninového vývaru.
krok 2
Vařte 20 minut, dokud se zelenina neuvaří doměkka, poté tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Osolte dle libosti. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm natrhané kousky staršího kváskového chleba, abyste vytvořili krutony. Smažte je 4-5 minut do tmavě zlatohněda, poté osolte. Hotovou polévku rozdělte do čtyř misek a těsně před podáváním ozdobte krutony.