reklama

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
    plus asi 2 lžíce na posypání
  • 8 g vanilkového cukru
    nebo 8 g krystalového cukru plus 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 g másla
    nakrájeného na kostky
  • 2 žloutky
  • 100 g malinové marmelády
    (nebo jiné pikantní marmelády)

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal61
  • tuky3.6g
    s nízkým obsahem
  • nasycené2.2g
    s nízkým obsahem
  • sacharidy6.5g
  • cukry2.6g
  • vláknina0.1g
  • proteín0.8g
  • sůl0.01g
    s nízkým obsahem

Postup přípravy

  • krok 1

    Na křehké těsto prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Vpracujte máslo do moučné směsi, dokud se nepropojí, a poté přidejte žloutky. Vše zpracujte do kompaktního hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho chladit 1 hodinu.

  • krok 2

    Vyjměte těsto z lednice a nechte ho 10 minut dojít na pokojovou teplotu. Z těsta vytvořte dlouhý válec a rozdělte ho na 60 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujte malou kuličku a položte ji na plech s pečicím papírem (budete potřebovat dva nebo více plechů). Do každé kuličky prstem nebo rukojetí vařečky vtiskněte důlek (na marmeládu).

  • krok 3

    Předehřejte troubu na 200 °C nebo na horkovzduch na 180 °C. Zahřejte želé nebo marmeládu v hrnci, dokud se nerozpustí (pokud je marmeláda dost tekutá, není nutné ji zahřívat). Pomocí lžičky naplňte důlky v koláčcích marmeládou.

  • krok 4

    Pečte 12-15 minut, poté nechte úplně vychladnout. Nakonec koláčky posypte trochou moučkového cukru. Sušenky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě několik týdnů.

reklama
reklama
reklama
reklama