Máslové koláčky s marmeládou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Velmi snadné
- 55-60 koláčků
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukruplus asi 2 lžíce na posypání
- 8 g vanilkového cukrunebo 8 g krystalového cukru plus 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- 150 g máslanakrájeného na kostky
- 2 žloutky
- 100 g malinové marmelády(nebo jiné pikantní marmelády)
- kcal61
- tuky3.6gs nízkým obsahem
- nasycené2.2gs nízkým obsahem
- sacharidy6.5g
- cukry2.6g
- vláknina0.1g
- proteín0.8g
- sůl0.01gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Na křehké těsto prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Vpracujte máslo do moučné směsi, dokud se nepropojí, a poté přidejte žloutky. Vše zpracujte do kompaktního hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho chladit 1 hodinu.
krok 2
Vyjměte těsto z lednice a nechte ho 10 minut dojít na pokojovou teplotu. Z těsta vytvořte dlouhý válec a rozdělte ho na 60 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujte malou kuličku a položte ji na plech s pečicím papírem (budete potřebovat dva nebo více plechů). Do každé kuličky prstem nebo rukojetí vařečky vtiskněte důlek (na marmeládu).
krok 3
Předehřejte troubu na 200 °C nebo na horkovzduch na 180 °C. Zahřejte želé nebo marmeládu v hrnci, dokud se nerozpustí (pokud je marmeláda dost tekutá, není nutné ji zahřívat). Pomocí lžičky naplňte důlky v koláčcích marmeládou.
krok 4
Pečte 12-15 minut, poté nechte úplně vychladnout. Nakonec koláčky posypte trochou moučkového cukru. Sušenky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě několik týdnů.