Mrkvová polévka s římským kmínem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 6
- 25 g másla
- 2 lžíce římského kmínuplus navíc k podávání
- 1 cibulejemně nasekaná
- 1 pórekbílá část, jemně nasekaná
- 2 stroužky česnekunasekané
- 1 badyán
- 600 g mrkvenasekané
- 1 zeleninový vývar
- 100 ml smetany na vaření
- kcal185
- tuky14g
- nasycené8g
- sacharidy10g
- cukry8g
- vláknina5g
- proteín3g
- sůl0.6g
Postup přípravy
krok 1
Rozehřejte máslo ve vysokém hrnci na středním ohni, dokud nezačne lehce syčet, pak na něm krátce osmahněte semínka římského kmínu, dokud nejsou opečená.
krok 2
Přidejte cibuli, pórek, česnek, badyán, mrkev a špetku soli. Promíchejte, aby se vše obalilo. Přikryjte, snižte teplotu a zvolna duste 15-20 minut. Občas promíchejte, dokud zelenina nezměkne.
krok 3
Směs zalijte vývarem a přiveďte k varu, pak pokračujte ve vaření 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Lžící odeberte dvě lžíce smetany do malé misky a odložte stranou, zbytek smetany nalijte do hrnce a opět přiveďte k varu. Odstraňte badyán a tyčovým mixérem rozmixujte směs dohladka. Nebo přemístěte do klasického mixéru po dávkách a po rozmixování vraťte zpět do hrnce. Pro opravdu hladkou polévku přepasírujte přes sítko do hrnce. V tuto chvíli může být polévka zcela vychladnutá a uchována v lednici až tři dny nebo zmrazena na šest měsíců. Před ohříváním ji zcela rozmrazte.
krok 4
Horkou polévku nalijte do misek, pokapejte odloženou smetanou a posypte semínky římského kmínu. Můžete podávat třeba se sýrovými, kmínovými a cibulovými kukuřičnými muffiny.