reklama

  • 25 g másla
  • 2 lžíce římského kmínu
    plus navíc k podávání
  • 1 cibule
    jemně nasekaná
  • 1 pórek
    bílá část, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku
    nasekané
  • 1 badyán
  • 600 g mrkve
    nasekané
  • 1 zeleninový vývar
  • 100 ml smetany na vaření

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal185
  • tuky14g
  • nasycené8g
  • sacharidy10g
  • cukry8g
  • vláknina5g
  • proteín3g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Rozehřejte máslo ve vysokém hrnci na středním ohni, dokud nezačne lehce syčet, pak na něm krátce osmahněte semínka římského kmínu, dokud nejsou opečená.

  • krok 2

    Přidejte cibuli, pórek, česnek, badyán, mrkev a špetku soli. Promíchejte, aby se vše obalilo. Přikryjte, snižte teplotu a zvolna duste 15-20 minut. Občas promíchejte, dokud zelenina nezměkne.

  • krok 3

    Směs zalijte vývarem a přiveďte k varu, pak pokračujte ve vaření 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Lžící odeberte dvě lžíce smetany do malé misky a odložte stranou, zbytek smetany nalijte do hrnce a opět přiveďte k varu. Odstraňte badyán a tyčovým mixérem rozmixujte směs dohladka. Nebo přemístěte do klasického mixéru po dávkách a po rozmixování vraťte zpět do hrnce. Pro opravdu hladkou polévku přepasírujte přes sítko do hrnce. V tuto chvíli může být polévka zcela vychladnutá a uchována v lednici až tři dny nebo zmrazena na šest měsíců. Před ohříváním ji zcela rozmrazte.

  • krok 4

    Horkou polévku nalijte do misek, pokapejte odloženou smetanou a posypte semínky římského kmínu. Můžete podávat třeba se sýrovými, kmínovými a cibulovými kukuřičnými muffiny.

reklama
reklama
reklama
reklama