reklama

Suroviny

  • 1 kg brambor, nakrájených na čtvrtky
  • máslo, na smažení
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 140 ml smetany na vaření nebo mléka
  • 25 g strouhanky
  • 25 g sýra gruyère, nastrouhaného
  • 2 snítky tymiánu, lístky otrhané

Postup přípravy

  • KROK 1

    Uvařte brambory ve velkém hrnci s vodou 15 minut nebo dokud nejsou měkké. Dobře sceďte, brambory odložte stranou a prázdný hrnec vraťte na plotnu. Rozehřejte v něm trochu másla a nasekaný česnek na něm orestujte 1 minutu, aby změkl. Poté vmíchejte smetanu nebo mléko a prohřejte. Do směsi vraťte brambory a rozmačkejte je dohladka.

  • KROK 2

    Předehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160°C. Směs vložte do pekáče o rozměrech 20 x 30 cm. Posypte strouhankou, sýrem a lístky tymiánu. Pokrm můžete připravit až do tohoto bodu den předem a uložit do lednice nebo zmrazit až na 1 měsíc.

  • KROK 3

    Pečte 15 minut, dokud strouhanka není křupavá a sýr se nerozpustí. Pokud pečete ze zmrazeného stavu, pečte cca 1 hodinu a 10 minut.

reklama
reklama
reklama
reklama