Pečené bramborové pyré s česnekem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Porce 4
Přejít na suroviny
- 1 kg brambornakrájených na čtvrtky
- máslona smažení
- 1 stroužek česnekujemně nasekaný
- 140 ml smetany na vařenínebo mléka
- 25 g strouhanky
- 25 g sýra gruyèrenastrouhaného
- 2 snítky tymiánulístky otrhané
- kcal322
- tuky12g
- nasycené7g
- sacharidy49g
- cukry3g
- vláknina3g
- proteín9g
- sůl0.28gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
Uvařte brambory ve velkém hrnci s vodou 15 minut nebo dokud nejsou měkké. Dobře sceďte, brambory odložte stranou a prázdný hrnec vraťte na plotnu. Rozehřejte v něm trochu másla a nasekaný česnek na něm orestujte 1 minutu, aby změkl. Poté vmíchejte smetanu nebo mléko a prohřejte. Do směsi vraťte brambory a rozmačkejte je dohladka.
krok 2
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160°C. Směs vložte do pekáče o rozměrech 20 x 30 cm. Posypte strouhankou, sýrem a lístky tymiánu. Pokrm můžete připravit až do tohoto bodu den předem a uložit do lednice nebo zmrazit až na 1 měsíc.
krok 3
Pečte 15 minut, dokud strouhanka není křupavá a sýr se nerozpustí. Pokud pečete ze zmrazeného stavu, pečte cca 1 hodinu a 10 minut.