reklama

  • 1 kg brambor
    nakrájených na čtvrtky
  • máslo
    na smažení
  • 1 stroužek česneku
    jemně nasekaný
  • 140 ml smetany na vaření
    nebo mléka
  • 25 g strouhanky
  • 25 g sýra gruyère
    nastrouhaného
  • 2 snítky tymiánu
    lístky otrhané

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal322
  • tuky12g
  • nasycené7g
  • sacharidy49g
  • cukry3g
  • vláknina3g
  • proteín9g
  • sůl0.28g
    s nízkým obsahem

Postup přípravy

  • krok 1

    Uvařte brambory ve velkém hrnci s vodou 15 minut nebo dokud nejsou měkké. Dobře sceďte, brambory odložte stranou a prázdný hrnec vraťte na plotnu. Rozehřejte v něm trochu másla a nasekaný česnek na něm orestujte 1 minutu, aby změkl. Poté vmíchejte smetanu nebo mléko a prohřejte. Do směsi vraťte brambory a rozmačkejte je dohladka.

  • krok 2

    Předehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160°C. Směs vložte do pekáče o rozměrech 20 x 30 cm. Posypte strouhankou, sýrem a lístky tymiánu. Pokrm můžete připravit až do tohoto bodu den předem a uložit do lednice nebo zmrazit až na 1 měsíc.

  • krok 3

    Pečte 15 minut, dokud strouhanka není křupavá a sýr se nerozpustí. Pokud pečete ze zmrazeného stavu, pečte cca 1 hodinu a 10 minut.

reklama
reklama
reklama
reklama