reklama

Suroviny

  • 1 citron
  • kopr, polovina nasekaná, polovina jako snítky
  • 1 duhový pstruh, vykuchaný a umytý, vážící asi 350 g
  • 2 lžíce olivového oleje, plus trochu navíc na vymazání
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • ½ stroužku česneku
  • 4 fazolové lusky, oloupané a nakrájené na tenké šikmé plátky
  • 3 ředkvičky, nakrájené na tenké plátky

Postup přípravy

  • KROK 1

    Předehřejte troubu na 200 °C, nebo na horkovzduch na 180 °C. Polovinu citronu nakrájejte na plátky a vložte je spolu se snítky kopru do břišní dutiny pstruha. Rybu položte na vymaštěný plech a udělejte 4 šikmé, asi 4 cm dlouhé řezy na jedné straně ryby. Pstruha pokapejte 1 lžící olivového oleje, hojně okořeňte a pečte 15 minut.

  • KROK 2

    Dejte vařit vodu v rychlovarné konvici. Do jogurtu vmíchejte nasekaný kopr, trochu citronové šťávy, sůl a pepř a odložte stranou. Posypte řeznou stranu stroužku česneku solí a potřete jí vnitřní plochu malé mísy – je to dobrý způsob, jak dodat jídlu česnekovou chuť, aniž by byla příliš silná. Vroucí vodu z konvice nalijte do malého hrnce, přiveďte k varu, osolte a vařte v ní fazolové lusky 3-4 minuty do uvaření na skus. Pak je sceďte a promíchejte v česnekové míse s ředkvičkami a zbylým olejem.

  • KROK 3

    Upečenou rybu podávejte s teplými fazolemi a jogurtovou omáčkou. Zbylý citron nakrájejte na klínky, ze kterých můžete vymačkat šťávu na pstruha a salát.

reklama
reklama
reklama
reklama