Pikantní sýrové kousky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 24 kousků
Suroviny
- 85 g hladké mouky
- 50 g másla, nakrájeného
- 50 g vyzrálého gruyèru, nastrouhaného
- 25 g čerstvého parmezánu, jemně nastrouhaného
- 2 vejce, dobře rozšlehaná
- 1 l rostlinného oleje, na smažení
Postup přípravy
- KROK 1
Do mísy prosijte mouku a trochu soli. Na sporák dejte nepřilnavou pánev se 150 ml studené vody a nasekaným máslem. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte všechnu mouku a vařečkou důkladně míchejte, dokud nevznikne hladké soudržné těsto a nezačne se oddělovat od stěn pánve.
- KROK 2
Sejměte z ohně, vmíchejte gruyère a polovinu parmezánu a nechte 5 minut zchladnout. Postupně vmíchejte vejce, dokud nezískáte hladké, husté, kompaktní těsto - nemusíte spotřebovat všechna vejce. Můžete ho odložit na 2 hodiny bez chlazení.
- KROK 3
Když jste připraveni podávat, zahřejte olej v hluboké pánvi na asi 180 °C. Pomocí dvou čajových lžiček tvarujte úhledné kuličky a opatrně je vkládejte do horkého oleje. Smažte 6-8 kuliček najednou po dobu 3-4 minut, dokud nebudou zlaté a křupavé - ponořte kuličky, aby rovnoměrně zhnědly. Nechte okapat na papírových utěrkách, posypte zbytkem parmezánu. Podávejte horké.