Snídaňový koláč s hnědým cukrem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 12-16
- 200 g světlého hnědého cukru
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 250 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 75 g mandlové mouky
- 150 g hladké mouky
- vanilkový extrakt
Na polevu:
- 50 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 60 ml mléka
- 125 g moučkového cukru
- kcal270
- tuky13.9g
- nasycené3.6g
- sacharidy32g
- cukry24.5g
- vláknina0.4g
- proteín4g
- sůl0.3g
Postup přípravy
krok 1
Plech na pečení nebo formu na brownies o rozměrech 20 cm x 20 cm vyložte pečicím papírem. Smíchejte cukr s olejem, vejci, řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, kypřicím práškem, jedlou sodou, mandlovou moukou, hladkou moukou a vanilkovým extraktem.
krok 2
Těsto nalijte do formy, vyrovnejte povrch a pečte v troubě předehřáté na 180°C nebo na horkovzduch na 160°C po dobu 35-40 minut, nebo dokud povrch není pevný a pružný a špejle nebo párátko nevyjde čisté. Nechte vychladnout a vyklopte na prkénko.
krok 3
Máslo a hnědý cukr rozpusťte v rendlíku, přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Přidejte mléko, znovu přiveďte k varu a nechte částečně zchladnout. Vmíchejte moučkový cukr – pokud použijete vařečku, poleva bude tmavší a hustší, zatímco elektrický šlehač ji udělá světlejší a nadýchanější (přidejte kapku mléka, pokud potřebujete pomoci s nadýchaností). Hotovou polevou polijte koláč a nechte ztuhnout 15 minut, poté nakrájejte na čtverečky.