reklama

Suroviny

  • 200 g světlého hnědého cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 250 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 75 g mandlové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • vanilkový extrakt

Na polevu:

  • 50 g másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 60 ml mléka
  • 125 g moučkového cukru

Postup přípravy

  • KROK 1

    Plech na pečení nebo formu na brownies o rozměrech 20 cm x 20 cm vyložte pečicím papírem. Smíchejte cukr s olejem, vejci, řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, kypřicím práškem, jedlou sodou, mandlovou moukou, hladkou moukou a vanilkovým extraktem.

  • KROK 2

    Těsto nalijte do formy, vyrovnejte povrch a pečte v troubě předehřáté na 180°C nebo na horkovzduch na 160°C po dobu 35-40 minut, nebo dokud povrch není pevný a pružný a špejle nebo párátko nevyjde čisté. Nechte vychladnout a vyklopte na prkénko.

  • KROK 3

    Máslo a hnědý cukr rozpusťte v rendlíku, přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Přidejte mléko, znovu přiveďte k varu a nechte částečně zchladnout. Vmíchejte moučkový cukr – pokud použijete vařečku, poleva bude tmavší a hustší, zatímco elektrický šlehač ji udělá světlejší a nadýchanější (přidejte kapku mléka, pokud potřebujete pomoci s nadýchaností). Hotovou polevou polijte koláč a nechte ztuhnout 15 minut, poté nakrájejte na čtverečky.

reklama
reklama
reklama
reklama