Sýrová omáčka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + louhování
- Snadné
- Porce 6
- 600 ml plnotučného mléka
- 3 hřebíčky
- ½ malé cibule
- 1 bobkový list
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 3 lžičky hořčičného prášku
- muškátový oříšek
- 200 g zralý čedar(nebo veganská alternativa)
- kcal300
- tuky23g
- nasycené14g
- sacharidy11g
- cukry5.3g
- vláknina0.6g
- proteín13g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Zahřejte mléko v hrnci na nízké teplotě. Vtlačte hřebíček do cibule a přidejte ji do mléka spolu s bobkovým listem. Přiveďte k mírnému varu, poté sundejte z tepla a nechte 30 minut louhovat.
krok 2
V silnostěnném hrnci rozpusťte máslo na střední teplotě, dokud nezačne pěnit. Posypte moukou a neustále míchejte dřevěnou vařečkou nebo stěrkou, dokud se nevytvoří hustá pasta. Přes sítko přelijte vylouhované mléko do džbánu a přidávejte do jíšky po troškách, neustále míchejte. Přidejte zpočátku jen trochu mléka a stále míchejte - pokud mléko přidáte příliš rychle, může se omáčka srazit. Pak za stálého míchání přilévejte i zbytek mléka a vytvořte tak hladkou omáčku.
krok 3
Omáčku vařte 4-5 minut, dokud lehce nezhoustne a nemá konzistenci smetany, pak vmíchejte hořčičný prášek a muškátový oříšek podle chuti spolu s čedarem. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne podle vašeho přání. Přidejte trochu studeného mléka, pokud potřebujete omáčku zředit. Osolte a opepřete. Nalijte omáčku na dušený květák, pórek nebo brokolici před pečením, nebo ji použijte podle potřeby v receptu.
krok 4
Omáčka při chlazení hodně zhoustne, ale může být zakryta a uchovávána v chladu po dobu dvou dnů. Při ohřívání dobře míchejte a přidejte trochu mléka, pokud ji potřebujete naředit.