reklama

Suroviny

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 3 hřebíčky
  • ½ malé cibule
  • 1 bobkový list
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 3 lžičky hořčičného prášku
  • muškátový oříšek
  • 200 g zralý čedar (nebo veganská alternativa)

Postup přípravy

  • KROK 1

    Zahřejte mléko v hrnci na nízké teplotě. Vtlačte hřebíček do cibule a přidejte ji do mléka spolu s bobkovým listem. Přiveďte k mírnému varu, poté sundejte z tepla a nechte 30 minut louhovat.

  • KROK 2

    V silnostěnném hrnci rozpusťte máslo na střední teplotě, dokud nezačne pěnit. Posypte moukou a neustále míchejte dřevěnou vařečkou nebo stěrkou, dokud se nevytvoří hustá pasta. Přes sítko přelijte vylouhované mléko do džbánu a přidávejte do jíšky po troškách, neustále míchejte. Přidejte zpočátku jen trochu mléka a stále míchejte - pokud mléko přidáte příliš rychle, může se omáčka srazit. Pak za stálého míchání přilévejte i zbytek mléka a vytvořte tak hladkou omáčku.

  • KROK 3

    Omáčku vařte 4-5 minut, dokud lehce nezhoustne a nemá konzistenci smetany, pak vmíchejte hořčičný prášek a muškátový oříšek podle chuti spolu s čedarem. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne podle vašeho přání. Přidejte trochu studeného mléka, pokud potřebujete omáčku zředit. Osolte a opepřete. Nalijte omáčku na dušený květák, pórek nebo brokolici před pečením, nebo ji použijte podle potřeby v receptu.

  • KROK 4

    Omáčka při chlazení hodně zhoustne, ale může být zakryta a uchovávána v chladu po dobu dvou dnů. Při ohřívání dobře míchejte a přidejte trochu mléka, pokud ji potřebujete naředit.

reklama
reklama
reklama
reklama