Vánoční dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + chlazení
- Snadné
- Porce 10
- 240 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 270 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 350 g krupicového cukru
- 120 g máslazměklého
- 6 bílků(viz níže)
- cukrové zdobenína ozdobu
- cukrové tyčinkyna ozdobu
POLEVA
- 250 g másla
- 350 g moučkového cukru
- kcal675
- tuky31.2g
- nasycené19.6g
- sacharidy92.2g
- vláknina1.1g
- proteín5.4g
- sůl1.1g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C s ventilátorem. Vymažte a vyložte dvě 20cm dortové formy, ujistěte se, že těsní pevně, pokud mají volné dno. Mléko s vanilkovým extraktem vyšlehejte se špetkou soli.
krok 2
Prosijte mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva dohromady. Vyšlehejte cukr s máslem, poté vmíchejte moučnou směs. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte mléčnou směs, aby vzniklo hladké těsto. Vyšlehejte bílky dotuha a vmíchejte je do směsi. Rozdělte těsto do připravených forem a pečte 30-35 minut, nebo dokud nejsou korpusy propečené (když špejle zasunutá do středu vyjde čistá), ale jen lehce dozlatova.
krok 3
Krém připravte tak, že ušleháte máslo do velmi lehké a nadýchané pěny, pak vmíchejte moučkový cukr. Korpusy prokrájejte a pláty promažte krémem. Zbylým krémem obmažte i povrch a boky dortu a dozdobte podle fantazie cukrovým zdobením nebo cukrovými tyčinkami.