
Vejce Florentine
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 2
Na základ
- 15 g másla
- 200 g čerstvého špenátu
- strouhaný muškátový oříšek
- 1/2 lžičky bílého vinného octa
- 4 čerstvá vejce
- 2 anglické muffinynebo jiné podobné pečivo
Na holandskou omáčku
- 50 ml bílého vinného octa
- 1 šalotkajemně nakrájená
- 125 g másla
- 2 žloutky(bílky zmrazte pro použití v jiném receptu)
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 1-2 lžíce citronové šťávypodle chuti
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal768
- tuky60g
- nasycené32g
- sacharidy30g
- cukry3g
- vláknina3g
- proteín26g
- sůl1.27g
Postup přípravy
krok 1
Nejprve připravte holandskou omáčku. Do malého rendlíku dejte ocet, šalotky a trochu mletého černého pepře a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit 3-4 minuty, dokud se směs nezredukuje na dvě třetiny. Odstavte z tepla a nechte vychladnout. V druhé pánvi na nízkém až středním ohni rozpusťte máslo a nalijte do misky s nálevkou
krok 2
Naplňte kastrol z jedné třetiny vodou, přiveďte k varu a poté snižte na mírný var. Přelijte směs s octem do žáruvzdorné mísy. Přidejte vaječné žloutky a šlehejte. Mísu postavte nad pánev s mírně vroucí vodou, ujistěte se, že se nedotýká vody. Pokud máte elektrický šlehač, můžete ho použít.
krok 3
Šlehejte, dokud žloutky nezesvětlí a omáčka nezhoustne. Přidejte smetanu a poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte, dokud směs nezhoustne. Ochuťte solí a citronovou šťávou. Mísu odstavte a nechte při pokojové teplotě, občas promíchejte.
krok 4
Rozpusťte máslo na základ v pánvi na středním plameni. Přidejte špenát a vařte 2-3 minuty, dokud nezvadne. Přelijte do síta nebo cedníku a nechte okapat přebytečnou tekutinu, poté ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Odložte stranou a udržujte v teple.
krok 5
Do hrnce s vroucí vodou přidejte ocet a snižte na mírný var. Rozklepněte vejce přímo do mírně vroucí vody (nebo nejprve do mističek pro snadnější manipulaci) a pošírujte 2,5-3 minuty. Pak vejce vytáhněte děrovanou lžící, nechte okapat na kuchyňském papíře a případně upravte tvar.
krok 6
Rozpalte gril na vysokou teplotu a opečte muffiny řeznou stranou nahoru. Na každý opečený muffin naneste vrstvu špenátu. Na špenát položte pošírované vejce a štědře přelijte holandskou omáčkou. Dozdobte čerstvě mletým černým pepřem a ihned podávejte.