reklama

Na základ

  • 15 g másla
  • 200 g čerstvého špenátu
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 4 čerstvá vejce
  • 2 anglické muffiny
    nebo jiné podobné pečivo

Na holandskou omáčku

  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 šalotka
    jemně nakrájená
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
    (bílky zmrazte pro použití v jiném receptu)
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
    podle chuti

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal768
  • tuky60g
  • nasycené32g
  • sacharidy30g
  • cukry3g
  • vláknina3g
  • proteín26g
  • sůl1.27g
reklama

Postup přípravy

  • krok 1

    Nejprve připravte holandskou omáčku. Do malého rendlíku dejte ocet, šalotky a trochu mletého černého pepře a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit 3-4 minuty, dokud se směs nezredukuje na dvě třetiny. Odstavte z tepla a nechte vychladnout. V druhé pánvi na nízkém až středním ohni rozpusťte máslo a nalijte do misky s nálevkou

  • krok 2

    Naplňte kastrol z jedné třetiny vodou, přiveďte k varu a poté snižte na mírný var. Přelijte směs s octem do žáruvzdorné mísy. Přidejte vaječné žloutky a šlehejte. Mísu postavte nad pánev s mírně vroucí vodou, ujistěte se, že se nedotýká vody. Pokud máte elektrický šlehač, můžete ho použít.

  • krok 3

    Šlehejte, dokud žloutky nezesvětlí a omáčka nezhoustne. Přidejte smetanu a poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte, dokud směs nezhoustne. Ochuťte solí a citronovou šťávou. Mísu odstavte a nechte při pokojové teplotě, občas promíchejte.

  • krok 4

    Rozpusťte máslo na základ v pánvi na středním plameni. Přidejte špenát a vařte 2-3 minuty, dokud nezvadne. Přelijte do síta nebo cedníku a nechte okapat přebytečnou tekutinu, poté ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Odložte stranou a udržujte v teple.

  • krok 5

    Do hrnce s vroucí vodou přidejte ocet a snižte na mírný var. Rozklepněte vejce přímo do mírně vroucí vody (nebo nejprve do mističek pro snadnější manipulaci) a pošírujte 2,5-3 minuty. Pak vejce vytáhněte děrovanou lžící, nechte okapat na kuchyňském papíře a případně upravte tvar.

  • krok 6

    Rozpalte gril na vysokou teplotu a opečte muffiny řeznou stranou nahoru. Na každý opečený muffin naneste vrstvu špenátu. Na špenát položte pošírované vejce a štědře přelijte holandskou omáčkou. Dozdobte čerstvě mletým černým pepřem a ihned podávejte.

reklama
reklama
reklama
reklama